суботу, 27 лютого 2016 р.

Меблеві Тканини: види і варіанти застосування



При виборі м’яких меблів всіх нас, крім форми і дизайну, цікавить ще й матеріал, яким оббитий диван або крісло. А для того, щоб зробити правильний вибір, потрібно заздалегідь знати про всі особливості тканин. Так, наприклад, є група матеріалів, які характеризуються підвищеною міцністю і підійдуть для власників котів, так як такі тканини не піддаються гострим кігтикам домашніх улюбленців.
А може ви шукаєте диван для приймальні офісу, диван в таких умовах швидко втратить свій зовнішній вигляд, звичайно, якщо ви вибрали невідповідний матеріал. Давайте разом розберемося в типах оббивних тканин і особливостях їх вибору.
БУКЛЕ
Універсальний, а від того і дуже популярний останнім часом матеріал. Він прийшов в меблевий світ зі світу одягу, тільки для одягу букле роблять з натуральних волокон, а для меблів – із штучних (синтетичних) волокон, для того, щоб така оббивка служила довше. Букле має великий, рогожковидний малюнок. Полотно тчеться з великих ниток, які можуть бути як однотонними, так і меланжевими. Самі нитки бувають гладкотканнимі і ворсистими. Найчастіше букле буває однотонним, але іноді з нього ткаються різнокольорові оббивки.
Букле володіє прекрасними експлуатаційними характеристиками. Багато років до ряду, диван з букле виглядає як новий. Звичайно, як і всі інші покриття, він не любить рідин, але тим не менш, з нього легко виводять плями. А ті, які не вдалося прибрати, будуть не так помітні, як на інших тканинах.

ГОБЕЛЕН
Старовинний і добре нам всім відомий матеріал, яким обтягували меблі. Гобелени формують красиві розкішні малюнки, з великою кількістю дрібних деталей, як правило, квіткової тематики. В сучасних умовах технологія виробництва дуже схожа на старовинну – велика кількість різних ниток формують певний малюнок, переплітаючись при цьому на основні «сурової» нитки.
Сировиною, як правило, служить 100% бавовна. Безумовно, гобелен – це красиво, стильно, завжди модно, але разом з тим і дорого. Все через складну технологію виробництва. І хоча гобелени вже не тчуть вручну, як раніше, але навіть в промислових умовах, цей вид тканини виробляється довше, ніж інші.
При правильному і дбайливому ставленні, гобелен буде дуже довго зберігати прекрасний зовнішній вигляд.
Є кілька нюансів, які потрібно знати:
– Якщо гобелен потрапить в котячі лапи, буде біда, так як через особливості технології виробництва, з гобелена легко видирається нитки.
– Також пам’ятайте, якщо ви хочете зробити хімчистку, спробуйте спочатку на непомітній ділянці, так як бавовняні нитки гобелена можуть линяти в процесі чистки.

ЖАККАРД
Цей матеріал є лідером в галузі оббивних матеріалів. Так як в ньому з’єдналася краса і якість. Це дуже щільний, фактурний матеріал, який виробляють із сумішевих волокон, від чого на жаккарді чергуються матові і глянцеві нитки – все залежить від ступеня переважання складових ниток (шовк, вовна, бавовна, поліестер). Найдорожчим жаккардом є натуральний шовковий, правда такий рідко використовується для оббивки меблів – через високу вартість.
Зараз є велика кількість поліестрового жаккарду, які зовсім небагато поступаються в красі шовковим, зате служать набагато довше. Жаккард так само, як і гобелен, при необережному поводженні дає велику кількість зачіпок, які псують його зовнішній вигляд. Більш того, в силу особливостей жаккардового волокна, на ньому дуже видно плями, навіть від води, що вже говорити про жирні плями.

ФЛОК
Є аналогом оксамиту, який зовсім непридатний для оббивки меблів, зі зрозумілих причин. В основі флоку – полотно з поліестеру, на яке особливим способом наноситься капроновий або нейлоновий ворс, від чого у флока з’являється приємна бархатистість. Цей матеріал дуже зносостійкий, на ньому навіть не видно слідів від котячих кігтів.
Єдине, що може псувати його зовнішній вигляд – невеликі «залисини», які з часом будуть з’являтися в місцях, з якими ви часто стикаєтеся, таких як – спинка, підлокітники і т.д. І навіть коли вже з’являються потертості, диван все-одно виглядає пристойно, така особливість флока – при різному освітленні міняти відтінок ворсу, від чого не зовсім зрозуміло, де потертість, а де просто розлучення від зіткнень з іншими предметами.
Тим не менш, це буде далеко не відразу після покупки дивана, так що можете сміливо купувати диван з флоку в офіс або в інші прохідні місця. У флоку є ще одна незаперечна перевага – він не вбирає в себе бруд і рідина, а тому легко чиститься. Ми зустрічали випадки, коли навіть дуже брудний диван з флока вдавалося відмити за допомогою миючих засобів навіть без хімчистки.

ВЕЛЮР
Ще один вид оббивної тканини з яскраво вираженою ворсистою фактурою. Його м’який, приємний на дотик ворс довший, ніж у флока, але коротший, ніж в оксамиту. Все це дозволяє велюру бути вкрай приємним по тактильним відчуттям матеріалом. Велюр найкраще підходить для створення складних композицій і химерних дизайнів.
Все завдяки трикотажній основі велюру, через яку він прекрасно тягнеться і лягає в потрібному напрямку. Як і для всіх ворсових тканин, для велюру характерно стирання і гладшання на швах, спинках і підлокітниках. Але незважаючи на це, велюр все одно відноситься до досить зносостійких матеріалів. Є у нього ще один важливий плюс – велюр не мнеться, тому на ньому ніколи немає заломів.

ШЕНІЛ
Цей матеріал є чимось середнім між велюром і букле. З одного боку він має явний ворс, з іншого – шенілова нитка дуже схожа за плетінням на букле. Серед основних переваг шенілу є його надзвичайна щільність, довговічність, і незважаючи на це – доступність. Шеніл вважається демократичним оббивним матеріалом. Крім того, через простої технології ткацтва, в порівнянні з тим же велюром, шенілові оббивки бувають найрізноманітніших забарвлень і малюнків. І це разом з відмінними експлуатаційними характеристиками. Шеніловий диванчик буде не один рік радувати вас і ваших гостей.

У нашій сьогоднішній статті ми розглянули найпопулярніші і практичні тканини для меблевої оббивки. Ми сподіваємося, що наші поради допоможуть вам швидко і без проблем зорієнтуватися у величезній кількості оббивок м’яких меблів.

Немає коментарів:

Дописати коментар